This one goes to you Emelie <3


Tempel fair!

Idag skulle vi ju till en av marknadsdelarn av Beijing. Men när vi stod och inspekterade tunnelbanekartan sa någon plötsligt: Svenskar???!

Vi vände oss förvånde om och där stod Peng. En svenskfödd kines som varit 2 månader i Beijing för att besöka släkt. Han och hans kusin skulle till en såkallad tempel fair. Under det kinesika nyåret är det populärt att besöka ett av templen i staden då det hålls stora marknader där.

Vi struntade i våra shoppingplaner och hängde på dem. Under dagen lärde vi oss mycket nytt, fick tips om staden samt adresser vi skulle uppsöka (nattklubb osv). Jag blev fotade under många tillfällen idag, tror det berodde på min nyinköpta keps :)

Själva tempel fair var en häftig men hetsig upplevelse som man bara orkar med 1 gång under nyåret. Aldrig har jag sett så många människor trängas. Vi köpte en hel del idag. Tack vare Pings flytande kinesiska fick kunde vi deala oss till normala priser (västerlänningar får alltid betala mer). Vi köpte många häftiga presenter till nära och kära. Fast vi vill inte avslöja vad. MEn vill oss sjäva köote vi nun-chucks, masker och otroligt fina dekorationer med drake och fenix i järnaktigt material.

Till lunch åt  vi lamm samt kyckling på spett. Det var mycket gott men efter det var vi fortfarande ungriga så vi åt en stor middag på vårat stammhak. HElt sjukt billigt

Jag åt pasta, en stor salad med dressing, 3 is te samt en panakotta med blåbär till efterrätt.
Spunt åt grillad kyckling med potatis, ris samt god sås, två tallrikar ris, 3 cola samt glass med hallon.
Denna festmåltid gick på endast 79 kr för oss båda!! Det är ju mindre än vad en maträtt skulle kostat i Sverige.


             



It's a warzone - we love it

Som ni kanske vet firar man yår här just nu. De firar i 15 dagar varav de första 9 riktigt intensivt. Dygnet runt hör man smällar som mest låter som granater och maskingevärseld. Ikväll var det värre än tidigare. Långa smatterband och STORA fyverkerier fyllde gatan. Bara på vår gatan möttes vi av ett inferno av eld, ljus, rök, smällar och trafikkoas. Alla bomber ställs mitt på vägen så bilar kör ibalnd på dem eller måste väja undan i sista sekund. Detta resulterar i trafikstokningar och med massor med människor på gatorna liknar scenerna mest ett stort upplopp.

Jag och Spunt gick bara runt och glodde med öppna munnar och en hand för huvudet då krut regnade ner från skyn och natthimmlen aldrig var svart. Gillar man fyverkerier så ska man komma hit under det kinesiska nyåret. Aldrig förut har vi varit med om något liknande.

När vi gick gående på gatan såg vi två gamla tanter studsa en fjäder boll med fötterna till varran. Vi filmade dem med det tyckte de inte var tillräckligt. Helt spontant bjöd de in oss i leken och så stod vi där och studdsade till varran. Tanterna var dock mycket bättre men de skrattade högt åt våra passningsförsök. Vi hörde sedan plötsligt lite musik, i hopp om att det var en nattklubb gick vi mot tonerna. Vi blev dock förvånade när vi såg en liten bandspelare och runt 40 människor som dansade pardans precis breved motorvägen. Kina är ett underligt land :)

Efter en lång vandrig söder ut gick vi till vårat favvo köpcenter och åt en sen middag. Man såg hur serveringspersonalen började vrida på sig så vi kollade klockan. Det var 2 minuter innan stängning. Vi blev eskoterade ut av vakter med stora leenden som vänligen bad oss komma tillbaka.

Nu sitter vi åter på hostelet, trötta, mätta och belåtna. Det har varit en rolig dag med massor av upplevelser.
Imorron planerar vi att åka tunnelbana(!) och besöka det stora shopping området Xian.

Juste. Vi har filmat en massa här i Beijing. Fast vi vill redigera filmerna först. och det kan vi inte göra just nu.

       

 

    

Beijing zoo dag 2

Hejsan. Efter en sömnlös natt (sömnade kl 8 på morgonen) tvingade Spunt upp mig. Vi åt en härlig lunch på vår favvi restaurang. Vi tog pasta med kokta kinesiska musslor som förätt. Efter det gick vi till Beijing zoo. Vi hann ju bara med att se halva det gigantiska zooet första gången vi var där. Idag såg vi allt från björnar och lejon till inburade hundar i petting zoo.

Jag blev ganska ledsen när jag såg hur illa burarna såg ut. De hade gjort minimal ansträngning för att göra burarna likt djurens naturliga miljö. Särskillt ledsen blev jag när vi tittade på brunbjörnen vars tillhåll bara bestod av betong samt hundarna som var instängda i minimala burar och skällde högt.

Men förutom det är Beijing zoo en grym upplevelse som jag verkligen kan rekomendera. Särskillt Beijing zoo aquarium som vi var på första gången.

Första gången vi var på zooet såg vi hur en västerländsk tjej blev uppställd bredev en liten kinesisk flicka och så fotade pappan dem. Idag var det VÅR tur! En pappa viftade glatt med kameran framför oss och på din dotter. Så vi hukade oss glatt ner breved flickan. Spunt la till och med armen runt henne :) Och vips så blev vi föralltid fångade i familjens fotoalbum.

Även jag ffrågade om jag fick fota några barn då jag älskar porträttfoton på människor. En bild säger så mycket om en människa, särskllt oskyldiga, lyckliga barn.

Nu sitter vi på hostelet o pustar ut lite. Taxiresan hem (5 yuan var) blev lite klurig då det tog oss 5 taxis innan vi hittade en som visste vart vi skulle. Tack och lov är taxibilar lika vanliga som spottloskor på marken här :)

Ikväll ska vi nog ut och upptäcka. Vi ska gå i en riktning vi inte än utforskat. Vi tror det är söder ut haha.

                    

Alltid händer det något

Igårkväll gick vi ut ett tag för att ta oss en nattlig cheese burger kl 12. Smällare ljöd som granatattacker i avlägsna kvarter och fulla människor försökte ta sig hem sjungandes ifrån KTV (kareoke). Efter våra burgare stannade vi till vid HI-24 en varukedia öppen 24/7. De finns i varje kvarter. Vi köpte varsin cola (2 yuan) Spunt köpte även en påse chips för några kr.

När vi svängde av in till vår gata svängde körde en ambulans i illfart förbi oss och stannade 3 meter från vårat hostel. Sjukskötarna rusade in i en dold gränd för att hjälpa någon i nöd. Vi visste inte ens att den gränden fanns. Och den låg 3 meter ifrån vårat hostel.

Beijing är stort, alltid händer det något.

  
KAttråtta

Ändringar i planeringen

Hejsan.

Andreas och jag tog beslutet om att ändra våra biljetter. 50 dagar skulle bli något tjatigt och bli tråkigt tillslut så vi hörde med flygbolaget om det var möjligt att ändra hemresedatum. Detta var fullt möjligt mot en avgift på ca 2700 kr per person. Detta såg vi rimligt då det skulle kosta mer än 2700 kr att vara här under den tiden vi tänkte ta bort. Plus att flygbiljetterna var så billiga.

Biljetterna kostade i höstas runt 9000 kr, det var då det var tänkt att vi skulle åka. Nu betalade vi bara 4600 kr för dem var så med detta tillägg har vi ändå gått plus kan man säga.

Vi vill ändra vårt hemresedatum till den 13 februari. Vi resonerar att det är bättre att ha kul här i tre veckor istället för att stanna i 50 dagar bara för saken skull.

Pengar är endå bara pengar. Det viktigaste är att vi gör det som känns bra för oss.

Men både Spunt och jag är sugna på att återvända till solens rike. Då till Shanghai. Fast det är en helt annan historia. Först ska vi upptäcka färdigt Beijing.

 

Shopping mall

Hej hej! Vi åt inte på vårat vanliga hak utan gick till big pizza istället. Det ligger nästa vid Beijing zoo. Där delade vi på big chicken pot (6 kyckling bitar var) samt varsin stor pommes. Efter mycket trubbel fick vi tillslut maten. De trodde först att vi skulle ta med oss maten så vi fick allt i påsar :P

Efter maten gick vi längst med en för oss ny gata och hittade en erotikboda och krimskramsaffärer. Vi köpte varsin sak för 2 yuan vilket allt i kriamskramsbutiken kostade. Sedan stod vi plötsligt utanför våra favvo skyskrapor som visade sig vara enorma köpcentrum. Glatt gick vi in och shoppade som galningar, eller inte. Allt kostade lika mycket som i Sverige typ :P MEn så var det ju bara rika kineser där :P

Efter att ha gått runt i den ena skyskrapan fick Spunt ont i fötterna så vi hoppade in i en taxi hem. Tack vare Emelies ide att ta en bild på hostelets namn på kinesiska kan vi bara länga upp kameran för taxichafören så nickar han glatt och kör i en vansinnes fart dit. Det kostar 10 yuan i startavgift och då inkluderas de 2 första kilometrarna. Därefter kostar det från 1,2 till 2 yuan per km. Beroende på hur lyxig bil du åker med.


           
1. ÄR man rich så är man. 2. En vy över en liten del av köpcentrumet. 3. De hade en enorm arkadhall med typ 1000 olika maskiner.

Vill du se ut som en Svenson. Klipp dig här!!


Charlotte Perelli & Robert Wells

Igårkväll slötittade jag på tvn medan Spunt chattade med Cassandra. Efter lite sappande mellan kanaler ryckte jag till. Jag kände ju de som var på tv! Där stod Robert Wells och Carlotte Perelli o spelade och sjöng på kinesiska (inte dubbat). Robert Wells är faktiskt riktigt populär här i Kina.


Trötta

Vi tog ingen powernap igår vilket resulterade i att vi försov oss idag. Vi vaknade nyss 17:00 lokal tid. vi har sovit i över 13 timmar :P Körtelfebern som spökar, eller bara helt utmattade av alla intryck?

Vi ska äta frukost/lunch/middag (vad man nu ska kalla det) i vårat närliggande varuhus för att sen ta returmatchen i pingis :) Sen vet vi inte riktigt vad som händer :p

Beijing zoo har ju stängt nu så det får vi väl ta imorron.

Puss o kram

Walk in the dark

Efter ett tag på hostelet bestämde vi oss för att ta en liten tur runt kvarteret. Överallt sköts det smällare och raketer då de firar nyåret i hela 15 dagar! När vi väl kom till en korsning gick vi i den riktningen som kändes bäst. Vi kom in på alla möjliga gator och såg alla möjliga typer av människor. En gata var speciellt kul. Där stod det vackra damer i skyltfönster och såg snygga ut. Vi vågade inte stanna för att se vad för .. erm.. Tjänster de erbjöd utan traskade raskt vidare. Vi blev dock mycket förvånade då det låg en polisstation 20 meter längre fram! Prositiution är ju olagligt i Kina så jag antar att hallickarna behövde betala snutarna lite av dagskassan för sina verksamheter. Efter en drygt 2 timmar vandring såg vi dock en välbekant skyskrapa och kunde så småning om hitta hem igen. Älskar verkligen att bara gå i en riktning och upptäcka nya saker. Man vet aldrig vad som väntar runt nästa gatuhörs.

Kina är väldigt speciellt. På ena sidan av en väg kan du hitta nedgångna kåkstäder där du har tätat sprickorna i vägarna med allt från toapapper till onämnbara ting. På andra sidan av samma väg kan du se stora höghus med privata vakter vid ingångarna 24/7 security. Vissa har det bra, andra inte så lyder komunismens ledord... eller?


Likt kåkstäderna har även vi fått täta igen en spricka :p Denna i dörren, cred till Spunt för hans finulighet :)

Pingisstjärnor

Haha så kul. Efter att i hade varit på zoo gick vi till vår restaurang där jag tog en pastagratäng med tonfisk medan spunt tog:
2 skålar ris
1 pastatallrik
1 stort fat med grillat lamm
2 cola
1 vatten

Trots detta blev han inte mätt och han klagade på var ända maträtt som kom in. Lammet smakade bajs, pastan som Cassandras parym, och riset kemekaliskt. Colan och vattnet var inte bra det häller haha.
Spunt har iof inte tyckt att någon mat varit bra här nere medan jag gärna testar lite mer udda maträtter. JAg är inte lika kräsen som min kära vän :)

Efter maten gick vi ner en våning till en sportavdelning i varuhuset. Där hittade vi ett pingisbord så vi började slå några bollar till varran. Efter några minuter åkte ytterkläderna av ovh vi kämpade om ära och upprättelse. En efter en började kineserna samlas omkring oss och efter ett tag började en man även filma våran pingisstrid. En gammal dam skrattade för glatta livet så for någon av oss träffade bollen :P  Vi stod säkert där i en halvtimme tills Spunt tillslut med nöd och näppe besegrade mig.

Imorron ska vi ta en rematch :)


En flicka leker på ett torg inne i Beijing zoo

Min älskling

Saknar min lilla älskling, hon var så ledsen när jag lämnade henne vid flygplatsen.. men som tur är så har jag lite saker här som jag fått av henne, dom luktar henne och påminner mig om henne vilket gör det lite lättare, men saknar henne, vi hade planerat på att stanna här i 1 månad och 17 dagar, men vi ska försöka boka om biljetterna så vi kommer hem lite tidigare, vi har redan hunnit med massa saker redan på 3 dagar, och vi har några saker kvar att göra, vilket inte kommer ta så pass lång tid som vi hade tänkt från början, men vi får se hur det blir, vi förhandlar lite med flygbolaget nu..

En liten bild vi tog på Arlanda innan jag åkte :):)


Love you <3

Beijing zoo!

Hej allehoppa. Efter våran lunch bestående av pasta gick vi till Beijing zoo. Det var mycket roligt och för 15 yuan (kostade 5 yuan extra att se pandorna) fick vi uppleva hela det stora zooet. Vi gick också förbi en presentaffär med massa roliga grejer.  Så vissa personer kommer få något roligt när vi kommer hem :) Pandorna var grymma med det grymmaste var ändå Beijing aquarium. Det låg inne i Beijing zoo med en inträdesavgift på hela 110 yuan. Efter en stunds övervägande beslutade vi oss för att uppleva något extra. Väl inne fick vi trängas med kineser bland akvarierna. Några exempel på grejer vi såg där inne är fiskar som var lika stora som oss om inte större. Enorma hajakvarium, jättesköldpaddor och tropiska fiskar i mängder.

Helt plötsligt försvann dock alla kineser och helt plötsligt kom vi in i ett enorm  stadium där en show med delfiner och sälar var i full gång. Det var riktigt häftigt och delfinerna var grymma!

När vi kom ut från akvariumet var klockan redan halv 5 och de stängde 5 så vi fick tyvärr traska mot utgången (vi har lärt oss tecknena för det). Vi funderar på att ta en till tur till zooet imorron och se andra hälften (elefanter, reptiler, björnar mm). Det kostar ju bara 10 yuan liksom.

Lägger upp lite bilder från zooet nu, senare kommer det en lite film med pandor och delfiner ^^









Igårkväll

Godmorgon! Klockan är nu 11:24 och Emil sover som vanligt! Ja men iallafall, igårkväll så drog vi ut på kvällen dels för att jag var hungrig som ett djur och för att hitta någon bar att ta en öl på. Tillslut bestämde jag mig för att gå till Mc'Donalds vilket jag inte var så förtjust i, men hittade en cheeseburgare, jag sprang innan för disken och pekade på den för att dom skulle förstå.. först fick jag en paj, men viftade med händerna och skaka på huvudet, sen fick jag springa fram för att peka ytterligare en gång, vilket funkade, smakade i princip som i Sverige, blev glad och gick därifrån med ett

Efter 10 minuters gående så kom vi till vårat område, där dom har två stycken affärer "Hi 24" som har öppet troligen dygnet runt, köpte lökringar och Grilled Texas BBQ Flavor. Inte det godaste men det funkade väll som kvällssnacks haha.
Lite närmre våran håla så ligger det en liten resturang / bar som vi stannade på, vi försökte kommunicera genom att ta upp en gammal ölflaska och peka på den (en sån vill vi ha), vilket dom inte förstod.. men efter 3 minuters viftande så fick vi våran öl, en 600ml 3,6 Yanjing Beer som den hette, Emil gillade den mer än mig och klunkade i sig den på mindre än 10 minuter medans min blev stående, men med tanke på priset på en öl (4 Yuan) (ca 4,80kr) så gick inte världen under.

Nu ska jag gå upp, och dra upp Emil samtidigt, sen ska vi äta Pasta Carbonara till lunch, vi hittade ett ställe vid Supermarketen där dom hade pizza, olika pastarätter och massa annat, gött,  sen drar vi vidare mot zooet som ligger bara några hundra meter bort!



Ha de bra / Mvh Andreas & Sovande Emil!





En bit av staden

Dåså, då har man tagit en liten powernap på 4 timmar, blev trött efter allt gående, men nu är man ju lika trött som man var innan, farligt att sova sådär :) Emil ligger kvar i sängen som vanligt medans jag knappar på datorn och samtidigt gör irriterande ljud som ska fungera något som en väckarklocka, alright vi sätter det åtsido så jag kan lägga upp en del bilder på olika platser och byggnader vi sett allmed vandrandet




På en bro över den mindre hektiska motorvägen, blev värre framåt kvällen.


En bil som vi tyckte hade ett roligt namn om man vet något om namnet :)


En närliggande biograf, vi har inte vågat oss in där än men det blir snart.


Något kaotiskt system vad ögat kan se, vad gör man om något strular?  Ser då inte så hightech ut :)


Japp, det här är våran håla :) Jag gillar den mindre medans Emil beundrar dom tunna väggarna med sin varmluft som lägger sig på honom som en varm filt (Han har AC'n över sig)..


Emil som beundrar sina träd genom att krama dem.. Jag tycker de är mer ivägen.. kanske lite fina.. på sommaren.


En motorväg som består av en lång tub, vi såg aldrig slutet.

Dagen som gått, kvällen som återstår

Ja du, idag har det varit en hel del vandrade omkring staden, vi expanderar vårat utforskande av staden varje dag, en del i taget, tur att jag har bra lokalsinne så man hittar tillbaka hem också :)
Runt 14:30 tiden drog vi ut för att leta efter mat igen, efter ett tag så hittade vi en stor byggnad som verkade rätt naken, sen såg vi en liten liten ingång, då sa vi "vi testar" så gick vi in, vi möttes av fem stycken kineser som skriker välkommen och böjer sig fram, även hög musik, vi kom in till ett varuhus, kläder, mat, smink, allt helt enkelt, det var 7 våningar högt.
Tillslut hittade ett ställe som hette "Kung Fu" där vi hittade något som såg ätbart ut, var någon sorts kött med ris o grönsaker, man fick även en soppskål med, när jag lyfte på sopplocket fick jag en chock, det där såg inte gott ut, men vi båda smakade och det tycktes smaka någorlunda iallafall, men efter lite grävande i den där sörjan så hittade vi något som såg helt galet ut bara, var något reptilliknande huvud samt kropp och annat tjaffs, ja la ifrån mig det direkt och la på locket, Emil som inte är så kräsen när det gäller mat blev även chockad av synen.. lyckades inte få en bra bild på det reptilliknande huvudet, men en bild på själva soppan.

Efter det vandrade vi vidare en bra bit och hittade "Beijing Zoo" vilket vi ska besöka imorgon, kan bli kul :)



Vi utanför Beijing Exehbition Hall :)


Utforska morgonen

Hejsan, nu sitter vi i våran lilla håla i Han Tian Tang Hotel :) Jag har varit vaken sedan 06:30 i princip medans Emil legat i sin säng (sängarna är som betongblock)..(De är sköna /Emil) inte bra för min rygg, haha. Efter några timmar, vid 11 fick jag jag sakta liv i honom och genast rörde vi oss utåt för att leta efter frukost för att få lite energi, och efter ca 20 minuter kommer vi till en supermarket där vi lunkade in, något annorlunda om man jämnför med de svenska matbutikerna, hade velat tagit ett foto på stället men det var förbjudet. Ut vi gick och med oss fick vi en yoghurt, två st 33cl burkcola, två 596ml vattenflaskor och ett varsitt äpple.

På vägen så hittade vi några fina byggnader som fångade ögonen, även ett litet "gym" vid sidan om gatan som vi prövade på, riktigt kul faktiskt :)


Kvällspromenad

Nu är jag lite före och efter, aja men iallafall, igår kväll tog vi en kvällspromenad för att utforska vårat område lite, så jag tog några foton på diverse saker som tycktes sticka ut lite..  Just nu så står det städare utanför men vi har satt upp "Do not disturb" skylten, det känns som om väggarna är gjorda av blad med tanke på hur lyhört det är här, det är som om dom är här inne och skriker och lyssnar på sin musik.. Juste, fick någon konstig uppringning igår på min mobil "+019046212" var nummret, svarade inte då jag vet hur mycket det kostar, det första jag gjorde var att spärra alla inkommande samtal till mobilen förutom dem på min lista, dessutom så sökte jag upp nummret och det visade sig att det inte bara är jag som fått detta samtal här i Kina, det är tydligen en del andra som har svenska mobiler med sig som får dessa samtal, någon hade svarat då en kines mummlade något med stark brytning och mycket brusade i bakgrunden.. vet inte om det är någon scam eller om det är något vänligt "välkommen till Kina" samtal, haha.    

Idag ska det bli 6+grader frammåt lunch, härligt!     






                                                             Mvh Andreas

Återigen gryr dagen

Hejsan, Andreas här, just är klockan 08:20 här i Beijing och det är -11 grader ute.. Tätningen på vårat lilla rum är inte heller gjord av dem bästa, utan tätningen fick jag stå för själv med hjälp av en kinesisk penna och kinesiskt papper, tog ca 15 minuter för att täta hålet, stillade vindraget något men knappt märkbart, ännu värre är den fakta att jag ligger i något sorts vinddrag som låter mig vara vaken.. Sen är det ju inte den fräschaste luften här heller, hela natten och kvällen så hade kineserna fult upp med att skjuta iväg sina raketer, vilket lämnade en fräsch luft och en fin hinna till luft för dom resterande människorna (turisterna) i området (Vi har inte sett en skymt av något som liknar en västerlänning här änsålänge men det kommer väll med tiden).

Själv sitter jag sängen och kollar på våran AC som sprutar ut något som ska vara varmluft men luktar mer som fyverkeripjäser och kol, aja det kan bara bli bättre med en sånhär utgångspunkt, jag är ganska kräsen :)





Aa, en bild på oss igår och vår exklusiva TV (Ja vi har en varsin säng :). )
Som ni ser så ligger Emme och sover, och jag tar foton på morgonpigga mig :)

                                                                           Mvh Andreas

Fösta dagen

När vi kom till Han Hostel slocknade vi båda då vi inte hade sovit på över ett dygn. Vi skulle sova i några timmar men slutade med att vi vaknade upp ungefär 9 timmar senare. Klockan var då 9 kvällen och vi gav oss ut på upptäcksfärd. Vårat första stopp blev i en närliggande matbutik där vi köpte cigg (4,5 yuan) och cola (2,5 yuan). Överallt var det människor som smällde smällare och raketer, ljudet var öronbedövande. Man vande sig dock snabbt och det var riktigt grymt :) En sak är säker, raketer är grymt mycket blligare här än hemma då varje familj spenderar ungefär 2 timmar med att smälla :P

Efter en lite stunds vandrande hittade vi en familiär skylt. DONKEN! Eftersom att vi inte hade ätit på hela dagen gick vi in men möttes av en smärre chock. Det fanns inga riktiga burgare utan allt var kinesifierat. Vi tog tillslut en kycklingburgare.
Men överaskningarna slutade inte där. Istället för cola fick vi en jordgubbsdryck med små gelebitar i :D jag tyckte det var skit skoj medan Spunt var mindre road. Tack och lov för honom hade vi ju köpt cola innan

.     

Vi på Donken!
                                                                       Mvh  Andreas & Emil


Framme!

 Hejsan! Efter en tröttande resa med flyget är vi äntligen framme. Efter det så gick vi och hämtade vårat bagage, väl där så kom det polispatruller och en av deras hundar valde att sniffa på min väska men inte mer med det, vi vandrade in till toan för att friska upp oss då det kom en civilpolis och kollade vad vi gjorde på toan (vi sorterade pengarna och la dem på diverse ställen i jackorna. Därefter så tog vi en taxi till vårat hostel, Han Hostel som det kallas, det kostade oss 100 Yuan (ca 120 kr) att ta oss dit. Vi var nära att krocka två gånger på vägen hit, dom kör som galningar och tutar hela tiden.



Flyget över den Kinesiska öknen, härlig syn!

Sista måltiden

Igår åkte jag hem till mamma för att hjälpa henne med middagen. Mormor och morfar kom lite senare och så åt vi riktigt gott och pratade hela kvällen lång. Det var riktigt trevligt och jag kommer sakna våra familjemiddagar så det alltid blir livliga diskusioner, skratt och någon tår (mormor när hon har druckit lite rödvin). Mamma ska följa med till Arlanda för att se så att allt är ok ;P Typiskt mammor.


Världens bästa mamma

Världens bästa morföräldrar

/ Emil

 

Snart avklarat!

Hejsan! Har inte haft någon möjlighet att skriva eftersom Design: Simon o Tomas är hos oss och spelar in TV haha, men nu är jag hos min far.
 Igår så gick jag upp runt 07:45 eftersom TV-teamet skulle komma vid 8 igen, men det gick fort och allt var över på någon timme eller två vilket var skönt! Efter det så fick jag skjuts in till Kinesiska Ambassaden för att hämta ut mitt visum, vilket gick riktigt fort och jag var ute igen på några minuter, så nu har jag en stor klisterlapp i mitt pass där det står "Chinese visa" i princip. Därefter var jag tvungen att springa till en nordeabank så fort som möjligt, känns lite konstigt att springa runt med ett antal tusen SEK i fickan, efter det gick jag över till en kompis (Adde) jobb för att sköta ett ärende åt honom, nämligen en manchester matchtröja med hans egna tryck på, efter det så mötte jag en till kompis (Danne) och vi lunkade tillbaka till resturangen Adde jobbar på, där bjöd han mig på en ceasarsallad som låg på 130kr, kan man inte tacka nej till!  Jaja, nog om allt, det var iallafall en skön dag och jag fick mycket uträttat!

Nu är det cirka 3 dagar kvar tills vi ska åka, och det ända jag har kvar är att växla in pengarna, sen är allt klart, bara att invänta söndagen med spänning!



heh

  Stor klisterlapp
                                                                                                             Mvh Andreas

Foooooooooood

Kollade idag på checkmytrip.com för att se om våran avgång hade ändrat tid eller dylikt men allt såg okej ut. En sak jag reagerade på var att vi får mat på flyget. Eftersom att vi åker med air china så blir det ju naturligtvid kinesisk flygmat, det är inte varje dag man får äta sånt ^^


Vi får middag och frukost på ditvägen - lunch och middag på hemvägen

/ Emil

Dagen som gått

Tjao, Emil här. Har hunnit med en del under dagen som gått. Vaknade med Emelie i mina armar då jag bor hemma hos henne den här veckan för att spendera så mycket tid som möjligt innan jag åker. Hon började inte förens 3 så vi hann med mycket mysande. När hon gick till skolan åkte jag in till polishuset i stan för att hämta ut mitt färdiga pass. Så imorron kan jag söka kinesiskt visum!

Därefter åkte jag till min lägenhet. Mormor och morfar var där och snälla som de var gav de mig pengar till vaccinering. Hade tänkte att skippa det först då jag vill spara in på så mycket pengar som möjligt. Så tack vare dem sitter jag nu här med två hål i vardera arm och ett livslångt skydd mot polio och ett års skydd mot hepatit A.

Spunt var förbi ambassaden idag och fick sitt visum! Han var ute i god tid, själv måste jag betala grundsumman (220 kr) plus 170 kr så jag får den nästa dag.


  

One week 'til take off


Prylgalen vän och roadtripp

Hej alla. De senaste dagarna har spenderats med vänner och flickvänner. Vi har varit ute med bilen på äventyr och jag var i Kista för att se min syster spela badminton (hon är 24e bäst i Sverige). Det var mycket roligt att träffa henne igen då det var 4 månader sist vi sågs. Hon bor nämligen i Halmstad där min pappa bor.

Affe vår prylgalna vän kom förbi oss och köpte diverse filmer och spel. Så resekassan har drygats ut en del för oss båda :)
Tack Affe.


 Affe - prylsamlare

/ Emil




Kinesiska ambassaden, buffe i Kista, grejer till resan och 1 kg godis

Idag har det varit en händelserik dag. Spunt ringde 10 gånger för att väcka mig imorse vilket var rena tortyren. Tillslut pallade jag mig upp och tillsammans åkte vi till den kinesiska ambassaden. Väl där ansökte Spunt visum vilket han får på Tisdag. Vi träffade Nattis mamma på ambassaden. Hon skulle åka till Kina imorron för att shoppa lite haha :) Så hon skulle spana ut lite ställen till oss.

Efter ambassaden åkte vi till Gallerian och köpte en elutagsomvandlare. Detta så vi kan använda datorn, mobilladdare och andra elgrunkor i Kina. Danne mötte oss vid gallerian o efter det åkte vi till Kista, där Affe jobbar. Vi åt på hans restaurang, en härlig buffé för bara 60 kr. Lax, lyxpytt med tsatsiki och pankakor :)

Vi träffade också Adde en snabbis på hans restaurang i gallerian. Han tog en snabb rast från potatisskalandet.

oh, juste. Så hittade vi ett ställe som sålde goddis för endast 3,90 hg!! Så vi köpte typ 1 kg var :P

Hare gött.

/ Spunt och Emil


En konstig manick


    
Ticket to China

Vänner

Fan, ju mer dagarna går desto mer inser jag hur mycket man kommer sakna folk. Förutom familjen och Emelie finns ju också de som alltid funnits där, som jag varit med sedan urminnes tider. Tack för att ni finns :)

Bild tagen under vår rockarperiod



En helt vanlig dag med gänget

Made by Assor
/ Emil


Kinesisk film - Red Cliff

Den andra filmen jag tänkte tipsa om är storfilmen Red cliff (Chi bi) . Den utspelar sig under feudaltiden och är en av de mest påkostade kinesiska film som någonsin gjorts. Gillar du massiva krigsscener varvat med djup kinesisk filosofi och en gnutta romantik är det här en film för dig. Detta är första delen av trilliogin, den andra filmen är under inspelning just nu. Jag hittade ingen bra trailer men det får duga med den här. Puss puss




 Red Cliff - Chi bi

/ Emil

Hjälpreda

喂 Hej igen, eftersom ingen av oss besitter den språkliga delen av de kinesiska språket så kommer vi använda oss av, ja vad ska man säga, små papperslappar med först den engelska termen för orten/stället sen den kinesiska översättningen, eftersom språkkunnigheten av engelska inte är stor hos dem flesta kineserna.

 Låt oss säga att vi vill ta en taxi till himmelska fridens torg, så skriver man "Tiananmen Square" och den kinesiska översättningen "天安门广场", enkelt! På så sätt kommer vi kunna ta oss till dem flesta sevärdigheterna/resturanger m.m utan besvära oss med att försöka förklara för någon i 20 minuter vart man vill åka.




                                                                                                  By: Andreas

Bloggkoll!

  • Hej! Vaknade nu klockan 02:10, varför är ingen gåta direkt men men, jag tänkte bara presentera våran lilla bloggkollknapp vi har här på bloggen, som ni ser så ligger den ovan sökfunktionen, det är enkelt, tryck bara på knappen, sedan "följ bloggen". Om du inte är medlem än så är det bara registrera dig enkelt så får du alltid ett mail varje gång vi skriver ett inlägg så ni enkelt ser vad vi gör.




    By: Andreas

    Lite fakta om Kina och Kinesiska muren

    Lite fakta om Kina och deras mur!

    Det officiela namnet för Kina är "Zhongua Renmin Gongheguo" och huvudstaden är som ni kanske redan vet Peking (Beijing). Kina har en yta på hela 9 596 960 km² och en folkmängd på ca 1 306 314 000 invånare och ökar.
    Näringslivet ser ut så som: Industri: 53%, Tjänstesektor: 33% och jordbruk 14%..

    Tidigare pratade jag lite om Kinesiska muren vilket är ett måste om man ska åka till Kina, så jag kollade upp lite rutter dit och vilken entré så att säga man skulle åka till för den bästa utsikten och så, Badaling Ligger 70 km nordväst om Peking. Populäraste platsen att besöka muren tydligen, här blir du inte ensam. Renoverad på 50- och 80-talen.
    Omges av otal souvenirbutiker och restauranger.
    Inträde: 40 kronor högsäsong, 35 kronor lågsäsong.

    Så tar man sig dit: Hotell förmedlar bussturer till Badaling. Taxi dit kostar cirka 450 kronor. Buss 919 från Deshengmen går till Badaling var tionde minut. Kostar sex kronor med långsam buss, elva med express.
    Så taxin vart dyrare vad jag hade trott, men bussen har en extremt låg kostnad vilket man sparar pengar på, vill man dit lite snabbare och inte hinna se så mycket längs vägarna så tar man antagligen en taxi.

    Det finns även andra entrér som är Mutianyu, Simatai, Jinshanling vilket ligger inom en 12 mils radie, priset är detsamma på de flesta ingångarna.



    90 kilometer nordost om Peking ligger Mutianyu med sina fina vakttorn.
                 
                                                                                                                   By: Andreas

    Roligt!

    Hejsan! Ja, som vanligt så sitter jag och surfar runt på internet för behövande information om diverse saker om Kina, både historia, kultur och ja, lite allt möjligt helt enkelt.
    Efter ett tag så hittade jag en liten rolig grej, "Learn chineese in 5 minutes", där har ni de grundläggande uttalen för en bra vistelese i Kina, haha, riktigt kul måste jag säga.

    Utala meningarna högt för dig själv.


                                                                 (Kan vara svårläst)                                                                
    By: Andreas

    The one I'm not leaving behind <3




    Du vet väl om att Du är värdefull,
    att Du är viktig här och nu,
    att Du är viktig för Din egen skull,
    för ingen annan är som Du.


    För 7 månader och 24 timmar sedan så blev vi två, inget kan skilja oss åt, älskar dig över allt annat på jorden, föralltid trogen till min Cassandra!
    Älskar dig gumman ♥♥♥

    (Som vissa andra så spenderade inte jag dagen framför datorn! haha! Därav anledningen att jag skriver en dag efter, men älskar henne inte mindre för det)  (Förlåt Emme)

    ♥                                                                                                                                        ♥
       
    ♥                                                                                                                                         ♥
                                                                                                                        By: Andreas

    Kinesisk film - Assembly

    Tjao! Tänkte dra igång en serie inlägg som jag fantasilöst döper till kinesisk film. Det är inte ofta de kinesiska filmerna når oss här i Sverige. Detta är mycket synd då Kina verkligen avancerar inom filmskapandet. Jag tänkte framöver tipsa om olika filmer jag har sett och rekommenderar.

    Den fösta filmen heter Assembly (Ji jie hao) och utspelar sig under det kinesiska inbördeskriget precis innan och precis efter andra världskriget (de tog paus i mellan för att spöa japanerna). I filmen får vi följa en man vars styrka blir glömd och begraven under artillerield. Han är den enda överlevande och kämpar resten av sitt liv för att hans vänner ska få den respekt de förtjänar. det är en mycket gripande film med mycket snygga scener, rekommenderas starkt.
       


    Assembly - Ji jie hao

    Länk till filmen på IMDB

    / Emil

    Frågor och svar 1

    Hej everyone. Någon skrev en fråga i en kommentar så jag tänkte att det är bättre att svara i ett inlägg då fler hittar svaret :)

    Fråga: Hej på er,undrar bara vilka sprutor man måste ta inför resan?Hur lång tid tar det att få visum?

    Svar: Hej. Du måste inte ta några sprutor alls. Men det är bra att fixa "bas-vaccinationen" det är mot hepatit A och B samt en all-spruta mot polio och dylikt. Twinrix-sprutan kostar ca 500 kr och skyddar mot hepatit A & B, all-sprutan kostar också 500 kr.

    Det tar ca fem arbetsdagar innan man får visum. Du behöver inte längre visa upp hotelbokning samt hemresebiljetten när du ansöker visum (Os-reglerna). Visumet kostar 220 kr och då kan du komma in i landet en gång. Visumet börjar gälla direkt när du får det i handen här hemma i Sverige så planera väl när du ansöker visumet så det matchar några dagar innan du åker. När du har fått visumet så får du stanna i Kina i tre månader (90 dagar). Därefter kan du förlänga det ytterligare ett tag, vet dock inte exakt hur länge. Men många som vill stanna länge i Kina gör såkallade visaruns. Då åker de till Hong kong  och ansöker om nytt visum till Kina då HK fortfarande inte riktigt räknas som Kina :)

    Om ni har fler frågor är det bara o ställa dem till oss.




    {*-*} Peace out / Emil


    The one I leave behind, men bara för en ½ månad <3

    För exakt 8 månader sedan gick jag på min första date med Emelie. Vi hade känt varrandra i några veckor innan det men det var idag som vi skulle träffas själva för första gången. Vi tittade på Juno och Team America och ju längre tiden gick desto snabbare slog mitt hjärta. Tillslut kunde jag inte hålla mig utan vände mig mot Emelie. Jag lutade mitt huvud så att våra läppar var centimeter ifrån att förenas. Jag vågade knappt se in i Emelis ögon utan blundade istället. Tack och lov kände jag hur Emelies läppar nuddade mina och resten gick per automatik.

    Nu sitter jag här med Emelie 8 månader senare och min kärlek till henne har bara växt och växt för varje dag. Jag tror ärligt talat att hon är "the one". För ett liv utan Emelie skulle vara ett otroligt mycket sämre liv än nu. Vi har skrattat ihop, gråtit ihop och älskat ihop. Du är den underbaraste flickan jag träffat, jag önskar att jag får vara din för evigt och att du vill vara min.

    Idag har vi spelat lite spel, myst, lagat midag och nu väntar vi på att ett halvt kilo chockladpuding ska bli färdigt sen blir det mera mys :)

         


    Sötaste flickan i världen


    {*-*} Peace out / Emil

    Hostels

    Vi kommer landa i Peking kl 10 lokal tid (03:00 svensk tid) och ska därefter ta oss till ett hostel. Vi ska sedan därifrån leta upp en fastare bostad. Men första steget är som sagt att hitta ett bra hostel att spendera några nätter på.

    På sidan www.hostelworld.com kan man hitta hostels runt om i hela världen. Tidigare besökare lämnar också ofta recensioner vilket leder till att man får ett bra grepp om hur vandrarhemmet är. Jag och Spunt utgår först och främst från priset, ju billigare desto bättre då vi har en snål kassa och endast ska stanna där några nätter. Vi har hittat två hostels som faller oss i smaken.

    Det första heter Sanlitun hostel och ligger extremt nära partykvarteren. Ett privat rum för två kostar 72 kr natten per person men vill du vara riktigt snål kan du dela ett rum med 10 andra och då få ner kostnaden till 30 kr natten.



        Festande är ett måste om du stannar på Sanlitun Hostel

    De olika typer av rum Sanlitun Hostel erbjuder



    Det andra vandrarhemmet vi kollat in heter Discovery youth Hostel och är det billigaste alternativet vi hittade. Här kostar det bara 48 kr natten per person om du ska ha ett privat rum. Vill du dela rum med fem andra sjunker priset ned till 36 kr natten.


     
    Trevligt allrum

    Sovrummet



    Så vilket hostel tycker ni verkar bäst?


    {*-*} Peace out / Emil


    En dyr kinesisk krona

    Förut fick man 1,20 Yuan för en svensk krona men på senare tiden har den svenska kronan fallit mycket i värde pga finanskrisen. Både jag och spunt fick en choch när vi såg att man nu endast får 0,80 yuan för en krona. Vi kommer alltså förlora pengar på att växla in :( Men vi spara dock ungefär 4000 kr på att åka nu är biljetterna är billiga så vi överlever.
    Idag blir det att surfa runt och kolla olika lägenheter, hostels och arbeten, riktigt roligt faktiskt :)

    Yuanen har stigit något enormt i värde jämfört med den svenska kronan

    {*-*} Peace out / Emil

    Rörigt!

    Ja som ni ser så är sidan lite rörig, men jag är nybörjare, haha.. Men jag kan iallafall ge er en liten uppfattning om vad några saker ska förklara:

    • Den röda lilla texten med månad/datum/tid är Kinesisk tid just nu.
    • Nedräkningen är tills dagen vi lyfter från Arlanda flygplats.
    • Den röda klockan som finns på 2 olika ställen är svensk tid.
    • Här laddar du ner nya adobe flashplayer så du kan se nedräkningen" http://get.adobe.com/flashplayer/ ".

    Ha det gött!
    Mvh Andreas
                  

    Väder

    Just nu så är det inte så varmt i Kina som ni kanske vet, men med tanke på att Kina ligger i samma breddgrad (30°) som Egyptien, Marocko m.f. så borde man tycka att det borde vara någorlunda varmt, tror nog att i dom syderliga delarna av Kina t.ex. Yunnan osv. är lite varmare. Men i dom nordliga delarna är det nog kyligare, men vi får hoppas på det bästa iallafall och se vad som händer, min egna lilla väderprognoss för nästa vecka i Beijing:

    Lördag Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag    (Nästa vecka)
    Låg Tempratur:-12 °C -11 °C -12 °C -9 °C -12 °C -9 °C
    Hög Tempratur: 1 °C -3 °C -1 °C 1 °C 0 °C 3 °C
    Chans för regn: 0% 0% 0% 0% 0% 0%
    Regnmängd: - - - - - -


    Som ni ser är det inte det bästa vädret men som sagt så får vi hoppas på bättre väder när vi kommer dit!
    Mvh Andreas


    Hoppas, hoppas på bättre väder!                                                
    By: Andreas

    Förslag!

    Hej på er! Just nu sitter jag och försöker fixa till bloggen lite, visst ser den bra ut för att varit uppe i mindre än 24 timmar? Ja visst gör den!
    Som ni kanske vet så ska  vi bege oss till Peking till en början, vad vi gör därefter är inte planerat utan vi får ta det som det kommer, vilket gör det till något extra kul, visst så har vi lite planerat med boende och så, men annars är allt annat oförutsägbart!
    Tänkte kolla om någon av er där ute har någon koll på Kina, vad som kan tänkas vara sevärt när man väl är där, kanske några resturanger,fik,nattklubbar, någon speciell province eller liknande! Inte för att jag inte vet något, utan bara för att det skulle vara kul att se vad ni tycker, om ni nu varit där eller bara har storkoll på Kina, vet att vi inte har så många läsare men ändå, skriv på!



    Här är en bild på den så kallade Stenskogen "Stone Forrest" som ligger i provincen Yunnan, vilket är ett ställe vi bara måste ta oss till, det ni ser nedan är  en början på stenskogen som sträcker sig långt långt ner mot gränsen till Vietnam (Laos och Burma också). Det här är ingenting man ser så ofta inte, så jag hoppas vi lyckas ta oss dit!





    Stone Forrest, Yunnan.
                                                                                                      By: Andreas

    Lite om mig (Emil)

    Jahapp, då var det min tur :) Jag heter Emil Rothammar och är liksom Spunt 19 år. För ett halvår sedan gick jag ut gymnasiet. Läste samhällsvetenskap på Tyresö gymnasium och slappade mig mest igenom de tre åren. Efter det har det varit ett grymt halvår. Under sommaren slappade jag på stranden med polarna, åkte till Tylösand med flickvännen och seglade runt i stockholmsskärgård med familjen. Hösten kom dock för snabbt och solen försvann.

    En vacker dag fick vi en vattenläcka i vår lilla 2a (bodde med mamma) så jag tog mitt pick o pack och flyttade hemifrån. Mina morföräldrar äger en 1a i Gamlastan som jag nu bor i. Underbart att bo själv, blir lite enformig mat dock (pasta, pasta, pasta).  Jobbade tills nyligen en eller två dagar i veckan på ett internetcafe . Resten av dagarna njöt jag av livet typ
     
    Det bästa jag vet är att umgås med mina vänner som jag känt sedan 6an och i ett fall ändå tillbaka sen 1an. Och så älskar jag att mysa med min underbara flickvän Emelie. Hon lyser upp tillvaron i vintermörkret och man blir varm och mjuk så fort man ser hennes rådjursögon, jag älskar dig gumman!
     
    Om ni kollar på tidigare inlägg så tror spunt att han är bäst och starkast men det är ju helt fel. Hehe, Spunt och jag tävlar alltid om allt. Så ni lär se rätt mycket av det under resans gång. Ett exempel är när vi gick på kickboxningdå vi tävlade om vem som kunde göra flest armhävningar. Vi kom upp i över 100 innan vi bägge fick ge oss.



    Såhär ser jag ut
     



    {*-*} Peace out  / Emil
     

    Lite om mig (Andreas)

    Jadu, vart ska man börja? Andreas Hedström heter jag och kallas för "Spunt" av mina närmaste vänner.. fråga inte varför...
    Jag är 19 år och har gått på 2 olika gymnasium, först var det Tyresö Gymnasium, sen bytte jag till Bernadotte Gymnasiet efter ett sabbatsår. Efter det så har jag jobbat lite på diverse ställen, kan ta ett exempel, roligaste jobbet som finns (Telefonförsäljare för Viasat) hos Provoice, där jag snabbt blev en av dom bättre på företaget (Stolt).. Det var som roligast när man fick dom där sura gubbarna som skrek på en, haha.. nåväl..
    Jag gillar även att träna vilket jag spenderar mycket av min fritid åt när jag väl inte är sjuk, umgås med polarna, dra en roadtrip med polarna, äta god mat, filmkvällar  m.m m.m... Jag är 1.71 lång, har mörkbrunt hår och är nästan fysiskt kapabell till det mesta vad jag vet.. Just nu så inväntar vi dagen vi åker och jag spenderar mestadels dagarna åt min underbara flickvän Cassandra (snygg, söt, smart och alldeles.. alldeles underbar.. haha ibland har hon sina dåliga stunder men ändå!

    Nåväl! Nog pratat om mig, men nu har ni lite koll iallafall på vem jag är!  Nu är det bara Emils tur.. Jag är mer av en nattugla haha.. Jaja, ha det gött!
    Ps. Här får ni en uppfattning om hur jag ser ut.

    Mvh Andreas aka Spunt ©

                                                                                       v  Bild på mig  v
                                     Jag

                                                                           Mvh Andreas aka Spunt ©

    Bildbeviset!

    Jajamänsan, här har vi den. Bevis på bokningen (har suddat ut en del uppgifter som vi borde hålla mindre synliga) men som sagt så är allt klappat och klart!

    Här har ni bevis på bokningen till andra sidan jorden :)
    (Bilden kan vara lite liten)                                                             By: Andreas

    Oriental Pearl Tv Tower

    Ja, här har ni ett foto på det som liknar mer en rymdfarkost än ett Tv/Radio torn, inte sant?

    Ja, här har ni ett foto på det som liknar mer en rymdfarkost än ett Tv/Radio torn, inte sant?

                                                                                             
         By: Andreas


    Nervositet!

    Hejsan, Andreas (Spunt) här! Just nu sitter jag och surfar och läser en handbok om diverse sevärdigheter i Kina, vilket gör att jag blir allt mer nervös, vet dock inte varför. Just nu är det exakt 17 dagar kvar tills takeoff från Arlanda flygplats i Stockholm!
    Jag har blickat ett tag på ett ställe i Shanghai som jag tycker är imponerande, vilket är Oriental Pearl Tv Tower, där man lär ha en enastående utsikt över det "nya" Shanghai, tornet är 468 meter högt vilket är ca 4gånger högre än Fritt Fall på Grönalund!



    By: Andreas

    Biljetter fixade!

    Nu är det gjort! Vi beställde biljetterna idag för hälften av vad de kostade för 6 månader sen. Den 25 januari lämnar vi landet för det största äventyret vi varit med om. På andra sidan jorden, helt själva och med endast några tusen kronor ska vi överleva i två månader. På den här bloggen kommer du få reda på allt om resan både innan och under. Följ med oss du också! 

    Ciao!   /Emil & Spunt




    RSS 2.0